Dramatisera

Vi inleder med hur en deltagare sammanfattade dramadagen:

”Det jag har lärt mig om vad som behövs för att göra en bra presentation är de tre nyckelorden kunskap, engagemang och teknik. Och de redskap man har till sitt förfogande är rösten, kroppen och dramaturgin. Ju bättre förberedd man är, desto mer vågar man improvisera.

cross_tankar_bokpratMen det är viktigt att man gör det på sitt eget sätt, så som det passar ens egen personlighet.

Kroppshållning, ögonkontakt och röst är alltså viktigt, men också att rikta budskapet mot en mottagare. Man måste också upprätta en relation med publiken, och i denna relation får man en viss status gentemot sin publik. Det är därför viktigt att slipa bort alla egenheter som står i vägen för mitt framträdande, och kan påverka hur jag blir sedd av min publik.

Genom att ha ett oväntat och/eller kraftfullt anslag, kan man väcka publikens intresse, få deras uppmärksamhet och skapa förväntningar på vad som komma skall.

Johan sa att när man framträder så sätter man sig själv på spel.”

Fler viktiga punkter att tänka på och planera noga:

  • Lägg ner stor förberedelse på inledning och det första intrycket
  • Hur kan du skapa förväntan? Eller överraskning?
  • Bestäm dig för om du ska vara skådespelare, berättare, dockförare eller kommentator
    – du kan växla mellan de olika rollerna, dock viktigt att på något sätt markera att du byter roll
  • Rekvisita – du kan använda föremål som förstärker det du ska berätta
  • Du kan låta ett föremål vara berättare – tänk på att även andra föremål än dockor kan vara berättare
  • Hur kan du använda ljud som intressefångare? En knackning, (bus)vissling, instrument, musik – kanske egen sång!
  • Scenen eller ytan för ditt framträdandet har olika rum och vinklar som du kan använda dig av

Utdrag ur loggböcker:

cross_samverkan-bibl_pedaEn mycket trevlig dag som levde upp till mina förväntningar och lite till… Förmiddagen gav mig mest, av den anledningen att jag fick så många idéer med mig hem. Och det tycker jag om! När jag skrivit klart mina tankar här ska jag sammanställa de idéerna så de inte faller i glömska.

Jag hade en önskan om att lära känna de andra deltagarna bättre och det fick jag denna dag. Vi hade tid att luncha, vi spelade teater mm. Det är toppen att knyta kontakter med likasinnade!

Om jag ska tänka negativt så kan jag bara hitta en sak. Tyvärr var jag inte förberedd på att berätta kring en bok och det kändes inte riktigt kul att spela upp. Det kunde blivit betydligt bättre om jag fått fundera lite innan. Men Pia fixade Vinterviken och resultatet blev ok men inte mer. Att strumporna blev skitiga får jag väl också se som negativt… ett skämt 😉

Jag och min grupp planerar för boksamtal för pedagoger i höst och här blev vi fulladdade med boktips och trevliga ingångar/rekvisita.

Det blev mycket skoj och skämt i den här loggen och det var nog tvunget att bli så. Jag hade nämligen väldigt roligt hela dagen och det behövde jag.

______________________________________

Inför träffen: Jag känner på mig att dagen blir cross_rekvisitarumintressant, men det känns trots allt lite pirrigt i magen eftersom man inte har en aning om hur dagen är upplagd. Vad kommer vi få göra? Jag är ingen teaterapa som är van att göra teater. Men å andra sidan är jag ju van att stå på scen, det kan man ju säga att jag gör varje dag när jag står framför eleverna i klassen och håller lektioner.

Efter träffen: En mycket givande och framför allt rolig dag. Många glada skratt och en lättsam stämning. Det känns som om vi har kommit varandra närmare i gruppen nu. Den här typen av övningar skulle alla som på ett eller annat sätt arbetar med människor få göra. Innerst inne vet man kanske att man har lite små ticks för sig, men så otroligt lärorikt att ha andra som verkligen studerar en från topp till tå.

__________________________________

cross_drama_ideInför denna träff är jag lite nervös, då jag vet att Johan är skådespelare och att det ska handla mycket om dramatiserande. Detta skrämmer mig lite då jag inte är så mycket för teater. Känner mig inte riktigt bekväm med att ”spela ut” för mycket, använda yviga rörelser osv. vi är uppmanade att ta på oss oömma kläder och jag kommer att gå lite nervöst till träffen, vet inte riktigt vad som kommer att hända.

Efter mötet: Johan är dramapedagog och pratade mycket om att använda rösten, kroppen och dramaturgin när man berättar. Han kom med konkreta tips. Ju bättre förberedd man är desto bättre kan man improvisera.

Vi fick genom ett ganska plågsamt sätt reda på våra egenheter då vi fick hålla ett kort bokprat inför de andra. Jag blev nervös och det var meningen. Detta kunde varit otroligt obehagligt men Johan var mycket ödmjuk och gav konstruktiv kritik. Hade han inte varit på det sättet hade jag tagit illa vid mig tror jag, sånt här är känsligt för mig, men nu gick det bra och var lärorikt. Jag var så trött när jag kom hem, det hade varit en jobbig men nyttig träff.  Vi fick inte bara tips om hur man kan göra ett bokprat, utan mer om sociologiskt hur vi fungerar som människor.

__________________________________________

cross_manuspratTill nästa gång ska vi ha valt en bok eller en text som vi ska träna med för att utveckla vår dramatisering kring bokprat. Det ska bli jätteroligt, eftersom jag alltid har varit en teaterapa. Nu gäller det bara att välja en text som är lämplig att läsa. Orden ska kännas bra i min mun och innehållet ska vara fängslande eller……..ska jag välja en mindre fängslande text för att ha chansen att utvecklas mer????

Efter träffen: Man kan aldrig få för mycket tankar runt vilka signaler man sänder ut. Dramaövningarna hjälpte till att få oss mer medvetna om detta. När vi sedan skulle presentera en bok eller text valde jag Astrid Lindgrens bok. Det kändes svårt när jag skulle presentera boken men när jag väl gjorde det kändes det bra och jag var nöjd. Jag önskar att jag hade fått lite mer hjälp i hur man kan välja ut en bra ingång. Det kanske hade varit givande att vi alla läste några gemensamma böcker och tänkte ut olika ingångsvinklar runt samma bok.

_______________________________________

Nya tankar som jag fick var att man kan koppla till ett tv-program eller göra ha en kort ”bikupa” som inledning. En annan viktig reflektion som jag gjorde var att varje person måste göra på ett sätt som just den personen känner sig bekväm med.

_______________________________________

Innan: Förmiddagen har alla förutsättningar att bli jättekul, vet att vår föreläsare Trulle är duktig. Känner väl (som vanligt) mig lite osäker på om jag kan ha användning för det framöver… Men kanske måste man inte alltid hålla på och fundera över att vara 100% ”nyttig” hela tiden – antar att det i viss mån beror på att vi under så lång tid knappast deltagit i någon fortbildning alls, och då blir man kanske lite övernitisk när man väl ska göra nåt…

Efteråt: Förmiddagen kul – och, visst kan man ha nytta av detta. Om inte annat så just att få känna på hur det känns att ”lämna sin roll” – att gå utanför sig själv – att våga låta sig bli sedd … Nåt sånt tror jag det var… Alla deltagare väldigt trevliga och snälla!!

__________________________________________

cross_samtal_dramaInför Pirrigt, förväntansfull för det är ett helt nytt område jag inte sysslat med tidigare. Kul! Men samtidigt nervöst. Luther på axeln – inte kan väl jag.

Efter: Wow! Alla tankar om ”inte kan väl jag” full platt för oj vad vi kunde, jag och alla andra! Detta var den mest inspirerande kurs jag någonsin gått på. Vår ledare fick oss verkligen att våga och gav också utvecklingsmöjligheter. En alldeles underbart praktisk kurs som även gav många förslag på nya bokprat att ”sno rakt av”.

____________________________________________

En helt underbar dag med en massa nya och roliga erfarenheter. Det var bra att prova på att dramatisera bokpraten inför en grupp som alla på något sätt hörde samman utan att vi har träffats många gånger direkt. Jag tyckte det var bra med så många praktiska övningar speciellt på förmiddagen då jag fick testa saker som jag inte gör annars. Samtidigt var det en bra dag för att lära känna de andra som är med i Cross-over projektet och att det gav en avspänd stämning i hela gruppen.

__________________________________________

Övningarna med Trulle var mycket bra och roliga. Hon är en mycket duktig ledare i drama. Att hitta på bokpratsstarter var en inspirerande övning. Bra att man skulle göra det på plats. Otroligt imponerande hur duktiga och påhittiga alla var med så enkla medel. Man blev lässugen efter alla bra tips.

___________________________________________

Före: Vet inte om jag ser fram emot onsdagen med oömma kläder och kreativitet! Jag är ju ingen teaterapa. Det var ju inte riktigt därför jag sökte till kursen. Såg det mer som ett tillfälle att få öva och lära bokprat. Men lite spännande är det ju också….

Efter: Det var jättebra! Jag lärde mig massor både av att få prova att göra presentationer och att se hur andra gjorde. Och när vi gjorde något tokigt, eller något bra så fick vi kommentar på det och tips om hur vi kunde komma ifrån det. Alla har vi något som vi drabbas av när vi blir nervösa.

Vi lärde oss röstövningar, hur man står, vilka olater man kan ha (vifta med händerna, huka sig, säja eeeeh…  osv), dramaturgi osv. Andra tips var att känna in lokalen före ett bokprat, att ta med rekvisita och vikten av att känna av sin publik och anpassa sig efter den. Lärorikt och jag var mycket nöjd med dagen.

______________________________________

Före: Oöm/ledig klädsel! Det väcker nyfikenhet, man undrar vad som ska hända. Mina förväntningar är att få verktyg som kan användas till olika slags framföranden, i det här fallet pressentera en bok på ett sådant sätt att det lockar till läsning.

Efter: Den här dagen fick mig att se likheterna mellan olika sceniska framträdande. Det är lika viktigt med ett anslag som väcker nyfikenhet oavsett om framträdandet är av musikalisk karaktär, teater, uppläsning av dikt eller skönlitteratur. Lika viktigt är det att hålla åhörarna intresserade från början till slut. När det gäller bokpresentation kan det vara av vikt att sluta uppläsningen dominant ( musikterm = leder vidare), vilket i bästa fall får till följd att åhörarna måste läsa boken.

För första gången i mitt liv har jag läst upp en dikt för åhörare, lyckligtvis var dikten på fri vers. Jag kan ha lite svårt för en del dikter på rim. Dagen var mycket givande, det hade gärna fått vara en veckokurs eller mer. Man fick många smakbitar men hungrade efter ett helt meny.

___________________________________________

Johan Bernander börjar med lite namnlek och övergår så småningom till små korta framträdanden, som var och en får göra i ringen.

Sedan ska vi göra ytterligheter – den underlägsna/överlägsna talaren. Det blir en rolig och minnesvärd tillställning, där Johan fått OK från oss att kommentera fel och brister men även det som är bra.

Dagen blev precis så bra som jag hoppats, nej ännu bättre!

Johan är en mycket bra dramalärare, som får alla att våga pröva. Verkligen rätt man på rätt plats! Ur genussynpunkt också bra att han var just det – man.

Min pedagogiska partner och jag roade oss av hjärtans fröjd hela dagen. Det var lärorikt, tänkvärt, inspirerande och jätteroligt!

_____________________________________

Ja den andra träffen var helt underbart rolig och inspirerande. Det var ju dramapedagogen Johan Bernander som höll i det hela. Vi fick göra många övningar och han korrigerade oss lite var till mans. Han visade på våra olika egenheter som man inte själv är medveten om, och han var oerhört duktig på att iaktta oss och vårt kroppsspråk. Vi talar ju enormt mycket med vår kropp, ja faktiskt mer än verbalt. Man fick många härliga skratt och alla murar revs mellan oss deltagare. Man fick stå till allas beskådan och det blir ju en ödmjukhet i gruppen av sådana här övningar. Här tror jag man fick med sig mycket matnyttigt.

Redan morgonen därpå, kl.8.00 stod jag inför en klass och skulle hålla bokprat. Jag tänkte mycket på vad jag lärt mig dagen innan, och till min förskräckelse kom jag på mig själv med att stå och äääääääää:a vilket är förbjudet. Han var helt underbar Johan, men han svor lite onödigt mycket. Men som sagt, vi har ju alla våra egenheter. Summa summarum. En kanondag.

____________________________________________

Idag var det dags att samlas igen, denna gång för att träffa dramapedagogen Johan Bernander. Allt kändes bra, men när jag förstod att vi skulle få göra lite olika övningar och uppträda inför varandra, blev det lite nervöst. I vanliga fall har jag bokprat och talar (uppträder) inför barngrupper flera gånger i veckan. Men när det är vuxna människor man ställs inför, så blir det något helt annat. När det dessutom är lärare och bibliotekarier hela bunten, som är proffs på just detta, så känner man att man blir bedömd på ett annat sätt. Men vi satt ju alla i samma båt, så att säga, och efter några inledande övningar började jag förstå att jag inte var ensam om att känna så. Alla hade någon liten ”skavank” som man behövde slipa på, för att få till ett klockrent framträdande. Att se andra göra fel, och att även få prova på själv, var oerhört lärorikt. Alla gjorde det på sitt eget sätt, och man fick tips på bra saker man kan använda sig av för att nå ut till sina åhörare. Mitt första framträdande var väl inte helt lyckat, trots att det kändes ganska bra när jag gjorde det. En detalj som jag själv inte hade tänkt på, gjorde att jag förlorade i auktoritet som talare. Därför var det nyttigt att få kritik från ett proffs, som kunde visa oss hur vi ska agera för att fånga en publik och nå fram med budskapet på bästa sätt.

___________________________________________

Inför mötet: Förväntningar inga

Efter mötet: Så underbart att få jobba med ett proffs som förstår precis hur, när och på vilket sätt man ska hjälpa människor att hitta sitt eget uttryck. Dagen med Johan Bernander var oerhört givande och gav upphov till både glada skratt och eftertanke.

________________________________

Vilken dag! Förväntningar på denna dagen var ganska höga, teaterfreak som jag är så såg jag fram emot denna dagen mycket….och det blev en mycket bra dag!

Johan Bernander tog fram precis det som behövdes för stunden…Rösten, stödet, så viktigt det är. Vilka muskler han hade i sidorna! Att rösten kom därifrån?

Feedback på kroppsspråk, agerande, tics. Nyttiga tips och råd. När vi sen skulle ta upp det oväntade i vår presentation med den omvända presentationen gav det också mycket vettiga tips.

Eftermiddagens författarpresentationer med diktläsningar var också svårt och skrämmande men ack va nyttigt! Ett helhetsintryck på denna dagen var: WOW va kul!

______________________________________

Före: Ska bli väldigt spännande. Dels kanske jag får lite tips och idéer till mitt arbete med dramaundervisning, för övrigt känns det roligt att lära känna projektdeltagarna lite bättre. Förhoppningsvis kanske projektets mening blir tydligare för mig denna gången.

Tyvärr kan jag inte gå. Vi har sjuka kollegor på jobb så jag kan inte var ledig. Fick mail från X, hon är jätte nöjd med dagen. Det känns ju väldigt skönt.

______________________________________

Heldag med dramalärare. Vi fick lära oss olika andningsövningar och röstövningar och olika presentationstekniker. Var och en fick i uppgift att presentera var sin dikt och författare inför gruppen. Man lärde sig kanske i och för sig inte så mycket nytt men det var intressant att presentera böcker inför kollegor för en gångs skull.

Vettiga övningar. Bra dramalärare!

_____________________________________

Vi har haft en kursdag med Johan Berneus  (hette han väl?). Det var roligt, men förändrar det någonting?   Jag kommer säkert att återgå till det gamla. Förresten  var det väl inte så mycket nytt. Mina bokprat har nästan alltid varit till stor del improviserade, dels för att jag inte har tiden till att sitta och fila på några formuleringar, dels för att jag inte vill vara låst vid något på förhand uttänkt.

_________________________________

Lite spända var vi på vad dagen skulle innehålla och visst vi blev tvungna att agera inför våra kollegor men Johan Bernander var mycket duktig och stämningen var avspänd. Det kändes bra när vi åkte hem. Det blev en nyttig dag.  Bra att se hur de andra löste sina uppgifter, det gav tips och man såg tydligt vad som inte var bra. Det var också värdefullt med konstruktiv kritik av de egna presentationerna. Man vet vad man ska vara uppmärksam på.

______________________________________

Före: Undrar vad som väntar nu i veckan i X. Att stå på scen och dramatisera inför andra är något av det värsta jag vet. Att ha andras blickar riktade mot mig och bara mig, att ”bli bedömd” av en grupp betraktare är så utsatt. Och så ombeds vi ha på oss ”oömma kläder” under övningarna…  Som sagt, undrar vad som väntar. I vilket fall blir det säkert både lärorikt och nyttigt med dramaövningar. Men jobbigt.

Efter: Vilken trevlig dag! Och vilken duktig lärare! Dramapedagogen Johan Bernander höll helt rätt nivå på det hela, oerhört nyttiga övningar samtidigt som det var jobbigt för många av oss att ”tvingas” in i en sådan utsatt situation som flera av övningarna innebar.

Läraren betonade gång på gång vikten av att vara sig själv och att med hjälp av rösten, kroppsspråket och upplägget på själva anförandet göra det bästa av den egna personligheten.

Viktigt att tänka på, att inte anstränga sig att spela en roll utan att vara äkta, om än så bra som just jag kan vara med hjälp av det som jag lär mig om röstens betydelse, kroppsspråkets betydelse och vikten av anförandets upplägg – intresseväckande, sammanhängande osv.

Tydligt är dock att det är en helt annan sak att stå i detta sammanhang än inför en barngrupp. Sen är det ju också så, att jag inte genast kan ta till mig och använda mig av alla de knep och goda råd som dagen har gett mig. Det behövs tid att bearbeta och låta det hela sjunka in, innan jag kan göra det till min egen kunskap och erfarenhet.

Annonser

One Response to Dramatisera

  1. Pingback: Crossover – dramatiserade och filmade bokprat med mera « Crossover – bokprat och läsfrämjande 2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: